crashblogja

Daylight limited

2008. március 13. - crash

Majd` minden évben kezünkbe foghatunk egy teljes vonatszettet a Kato jóvoltából. Az idei újdonság a Southern Pacific Daylight nevű vonata.

A tíz kocsi egy nagy dobozban kap helyet
 
A doboz tartalma és a hozzá passzoló gőzös

Az eredeti 1937-től közlekedett San Francisco és Los Angeles között, azon a vaútvonalon, melynek nagy része a tengerparton fut. Sokan azt mondják róla, hogy a világ legszebb vonata – ami talán túlzás – de az igaz, hogy a vörös – naracs csíkokkal díszített vonat vonzza a szemeket.

A Kato a szettel ismét nagyot alkotott – a tízkocsis vonaton nem találunk kivetnivalót. A modell nem egyszerűen a korábbi modellek átfestésével jött létre (Hahó, Trix! Teccik’ olvasni? Legközelebb ne tessék olyat csinálni, mint az N-es CAT szerelvény… ), hanem az eredeti legapróbb részletekig hű mása. A korábbi kocsikhoz képes újdonság, hogy ebben a vonatban egyes kocsik végei közös forgóvázon támaszkodtak (ún. Jacobs-féle megoldás), és a gyár ezeket a kocsi-egységeket 2- illetve 3 szekcióban bonthatatlan kivitelben készítette el. Újdonság még, hogy a kocsikat az - európai modellekhez hasonló – közelkapcsoló kinematikával is fel lehet szerelni, hogy az eredetihez hasonlóan a kocsik egészen közel kerülhessenek egymáshoz. Ez új az amerikai modelleknél – kíváncsian várom, hogy el fog-e terjedni, hiszen az európai modelleknél tapasztalhatjuk, hogy hosszabb vonatoknál nem szeretnek a kinematikák az ív után összecsukódni, a vonat „kinyúlik”. Namármost, pont az amerikai vonatoknál divat sok kocsit egymás mögé akasztani….

A szerelvény tényleg vonzza a tekintetet
 
A szalonkocsiról készült képen látszik, mennyire aprólékos a kidolgozás
Az opcionálisan felszerelhető közel-kapcsoló

A szerelvényhez elkészítették a GS4-es, áramvonalas gőzmozdonyt, a kocsikhoz passzoló színezésben. Ez 1940-től húzta a vonatot, és sok helyen úgy említik, mint az egyik legismertebb gőzmozdony-típust. Háát, szerintem ez csak biztos csak a nyugati parton lehet igaz….

A GS-4-es gőzmozdony
 
A mozdony közelebbről.
 
A szerkocsi közelebbről.

Fotók : Kato

A bejegyzés trackback címe:

https://crashblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr21379954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nygma · http://nygma.hu 2008.03.14. 12:33:18

Nincs képed az egész szerelvénytől?

crash 2008.03.14. 16:29:32

a második kép az... azaz még lehet kétrészes szalonkocsikat hozzárakni, de a szett így teljes...
süti beállítások módosítása