crashblogja

Tran DCX75

2008. január 15. - crash
Megjelent a Tran legújabb minidekódere, a dcx75. Kisebb lett, mint az elődje - sikerült belepaszírozniuk a 11 * 7,2 * 1,1 mm-es méretbe. A specifikáció két funkció-kimenetet említ - ha ez a világítás, akkor savanyú a dolog, de ha plusszban van, akkor teljesen jó. Ami jónak tűnik - én a kHz-ekhez nem értem, mindenféle kHz-buhera nélkül tökéletesen futnak a mozdonyaim - az, hogy a tartós max 1A motoráram mellett állítólag 3 másodpercig 2A-t is le tud adni. Nomármost egy átlagos N-es mozdony 500mA-t ritkán eszik, így az 1A több, mint sok, ez a 3 másodperces 2A pedig a nehezen induló gépeknek lehet orvosság (vagy halálos ítélet, ha a dekóder elégeti a motort - ki tudja?).

Az igazi újdonság a dekóderben az áramkimaradás-védelem, amely azt teszi lehetővé, hogy max 30 másodperc áramkimaradást kibír a dekóder újraindulás nélkül. Azaz pl. amikor halad a mozdonyunk a pályán, és egy koszos részen, ha nem kap áramot, a dekóder nem indul újra - nem kezd el nulláról ismét gyorsítani - és mozgási energiájából fakadóan esélye van túljutni a problémás részen. Ugyanez a helyzet a váltókon való elakadással is.
Ami még újdonság, hogy van beépített védelem a Krois [krösz]-féle digit-kupplungokhoz, nem égeti le őket, hanem 250ms után lekapcsolja a kimenetet.

kép: 1zu160.info

A bejegyzés trackback címe:

https://crashblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr35298145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csíkosháTTú · http://www.csikos-muhely.hu 2008.01.15. 23:52:00

Annyi kiegészítés, hogy alapban csak a világítás funkció van benne a DCX75-ben. Viszont létezik "V", vagyis Vollversion kivitel, ahol a klasszikus zöld, és lila vezetékek, vagyis az F1, és F2 funkció is meg van. Egyébként a "functions mapping" minden Tran dekoderben meg van, vagyis a funkciókat át lehet programozni bármelyik gombra. A gyári beállítás az F0 = világítás ki/be (fehér, és sárga vezeték), F1 = első tartalék (zöld vezeték), F2 = második tartalék (lila vezeték). Megjegyzem, a nagyobb minidekóderekben sem mindig természetes, hogy meg vannak a tartalék funkciók, az NEM651-es csatlakozósokról meg előszeretettel spórolják le a gyártók. A CT-Elektronik kivétel, itt valamennyi dekoder kapható 6 pólusú csatlakozóval, és teljes kiépítésben is.
süti beállítások módosítása